6/11/2013

WC-suunnitelmat


Tässä piitkä ja paikoin sekava selostus wc-suunnitelmista.

Tällä hetkellä meiltä löytyy taskukokoinen wc eli se on huimat 1,5 neliön kokoinen. Wc on ns. kuiva wc eli siellä ei ole suihkua eikä lattiakaivoa. WC:n vieressä on samankokoinen vaatehuone ja keittiöstä mennään 2,4 neliön kokoiseen koppiin, jossa on pesukone. Erityisesti vaatehuone ja pesukonekopperoa ei ole mitenkään laitettu/maalattu ym. ja wc:kin on piristyksen tarpeessa. Suunnitelmissa on siis yhdistää nämä kaikki kolme tilaa vähän käytännöllisemmaksi kokonaisuudeksi 5,5 m2 tilaksi.

Lavuaari ja wc-pönttö eivät vaihda paikkaa, joten ne nököttää vierekkäin joka tapauksessa. Lisäksi pesukoneen vedet pitää olla yhteydessä lavuaariin, joten konetta ei kannata alkaa vetämään kovin kauaksi lavuaarista. Tarkoitus on saada myös pöytätilaa tasona pesukoneen päälle ja ympärille. (sinne voi keräillä puhtaita pyykkejä kasoiksi ;)). Kuivausrumpua meillä ei ole, eikä tarvitakaan.
Ainut huono juttu on, että yhden makuuhuoneen kaapit tekee laajennettuun wc-tilaan nurkan, emmekä mielellään halua poistaa kaappeja makuuhuoneesta, että wc:stä tulisi neliön mallinen. Nyt peräseinän mitta on lyhyempi, vaikka mielellään olisin laittanut pyykkitoiminnot vain peräseinälle.


Naapurissa on tehty vastaavanlainen remontti ja onhan se ainakin tuhat kertaa käytännöllisempi kuin meidän nykyinen systeemi. Heillä seinissä on valkoista laastintyyppistä/tunto karheaa levitetty seinille pitkillä vedoilla ja päälle helmiäislasyyriä, allasseinä on laatoitettu. Riippuen mihin päädytään, voi olla että joudumme levyttämään seiniä uudelleen, sillä uudet gypro- seinät olisi helpompi tasoittaa, mitä vanhat lastulevyseinät rakoineen. Maalaamalla lastulevyä ei ainakaan saa nätiksi, vaikka niissä ei koloja paljon olekaan, se pinta vaan on tietynlainen, josta en tykkää.


Uusi allaskaluste sekä hana ovat erityisen tervetulleita. Allaskaluste helposti Ikeasta, valkoinen godmorgon. Voisin ottaa mielellään Oraksen IL BAGNO ALESSI One by Oras (8502)- hanan, mutta siinä hinta voi tulla miesväellä vastaan! (kumma juttu). Seuraavaksi miellyttävin olisi Oras Optima, mutta en tiedä onko siihen bidee osaa. Seuraavaksi Cubista. 

Lattia olisi tarkoitus laatoittaa. En osaa päättää mustan ja vaaleanharmaan väliltä! Olisin kyllä niin onneton tekemään päätöksiä omakotitaloa rakentaessa, että koko projekti varmaan jäisi sen takia. 

Mustat laatat toisi särmää, ja sinne olisi kiva yhdistää välillä kirkkaan värisiä pyyhkeitä, se sopisi myös suunniteltuu mustaan seinään, mutta vaaleanharmaat laatat olisi - vaaleita. Haluaisin, että laatat ovat suht isoja ja mattaisia. Vaaleanharmaat jopa betonimaisia.

Seinät onkin haastavampi juttu! Millaiset seinät nykyään tehdään wc:hen?? Mikä on tätä päivää? Millaiset seinät TEILLÄ on "kuivantilan" wc:ssä, erityisesti vastarakennetuissa taloissa? Pelkästään maalatut, jossa lavuaarin kohdalla Luja -maalia? Laatat allasseinälle ja muualta maalatut? Eikö nykyään ole tullut takaisin jokin lasikuitutapettikin wc:hen, joka maalataan? (sitä en kyllä halua). Tai vaihtoehtoisesti jokin kuviotapetti yhdellä seinällä? ....


Pyykkäystilaan olisi ajatuksissa laittaa alakaappeja, koska silloin saisi mahdollisimman paljon tasoa. Valkoinen laminaattitaso ja laminaatti jatkuisi myös sivulle lattiaan pesukoneen ja wc-pytyn väliin. Yläkaapeiksi mahdollisesti pari matalaa kaappia ja kaappien taustaseinä/välitila mustaksi maalattu. 

Valaisimia olisi useampi, sillä nytkin joka tilassa on oma valopiste, joten niiden sähkövetoja voisi hyödyntää. Katossa on tällä hetkellä Lamp gustafin Aurora- valaisin, kaappien välitilaan uskoakseni tulisi jotain lediä ja peilin päälle olisi myös mahdollista laittaa jokin valo. Olisiko siihen ehdotuksia? Valolliseen peiliin ei taida raskia sijoittaa, sillä bongasin Ikeasta isohkon peilin 50 €:lla. Entisen vaatehuoneen valo on vielä "hyödyntämättä" joten siihen voisi laittaa jonkin seinävalaisimen, jota käytettäisi vain harvoin kohdevalona. Yleensä vanhojen asuntojen vessat on niin pimeitä, luulisi että näiden valojen jälkeen ei ole siitä pelkoa. Aiemmin vaihdoimme ikivanhan vessanpuolipallonmuotoisenhimmeänplafondin mainitsemaani Lamp gustafin kristallivalaisimeen, jossa on halogeenit, ja valonmäärä miljoonakertaistui.

Oven oikean puoleiselle seinälle mietin avohyllyjä päällekkäin.

Kun päästään purkamaan seiniä, tilan hahmottaa paremmin ja tietää miten päin pesukone ja taso on mahdollista sijoittaa.

Olen ajatellut pitkään, että pyykkikaappien takana oleva seinä on musta, enkä pääse ajatuksesta oikein eroon. Tällöin tumma lattiakin olisi hyvä jatkumo tälle. Muuten valkoista. Toisaalta haluaisin aivan valkoista ja jossa hempeää harmaata lattiassa ja ns. välitiloissa. Hankalaa!

Tässä vielä muutamia inspiraatiokuvia: 

Ekassa kuvassa on niin täydelliset värit ja materiaaliyhdistelmät!
kuva, kuva kuva, kuva
7 kommenttia:

 1. Meillä on nyt kuiden vaihteessa valmistuva ok-talo ja siinä päädyin kuivan WC-tilan laatoitukseen, 25x40cm kiiltävä valkonen laatta vaakaan, allasseinää vastapäätä mustasävynen mosaiikkilaatta pystyraitana (oisko parikytäsenttiä levee). Lattia on mattamustaa 10x10 laattaa. :) En tiiä mitä päivää on, huomista vai eilistä, mutta ite tykkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ok, eli kokonaan laatoitettujakin on. Mä luulen että päädtään laaatoittamaan allaseinä ja muut maalataan. Mutta saas nähdä. Kiitos tästä. Niin ja tosiaan, ei sen väliä onko trendikästä, mutta ikävä tehdä remonttikohteeseen tyyliin puoleen väliin valkoista peruslaattaa ja yläosa maalia ja on sitten 10 vuotta vanha heti,sama kun ei olisi remontoinutkaan ;)

   Poista
 2. Hienoja suunnitelmia! Eka kuva viehättää muakin eniten, mutta myös vimppa.:) Meillä on 2 kuivaa wc:tä. Toisessa vain maalatut seinät, mutta haaveilen tapetista parille seinälle. Toisessa lavuaarin takana valkoinen laatta, yhdellä seinällä tapetti ja muuten maalatut. Eli kaikkee löytyy.:D Jos tekisin nyt uudestaan niin molempiin vessoihin kaikkiin seiniin laatat.;) En tiedä mikä siinä on, mutta mun mielestä laatat on tätä päivää.:) Että pitikin raskaushormonihuuruissa tehdä noita valintoja ja liian nopealla aikataululla.:D

  Kuinkas SD sujuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa kuvissa oli aika kaikissa joku pikku juttu, mutta eka on kyllä kokonaisuudessaan hieno! Meillä on nyt se hätä ratkaisuna laitettu tapetti vessassa, joten nyt en ehkä haluaisi. Haluaisin ehkä myös laatoitetun kokonaan, koska se peittäisi (huonoa) seinää eniten, mutta ehkä se kauttaaltaan laatoitus olisi kutienkin turhaan, koska tila kuitenkin suurenee sen verran että se olisi niin iso työ. Itse aiotaan tehdä suurin osa töistä. Ja kiva kun yhteen seinään ei ole pakko katsoa sitä "kaikkein halvinta", kun neliömäärä jää sen verran pieneksi että raskii ottaa jopa pikkasen kalliimpaa jos sattuu joku piellyttävä löytymään. ;) Tosin olen ajatellut ihan perus valkoista isohkoa laattaa :)

   Poista
  2. Unohtui tuohon SD hen vastailla. Eli nyt viime viikon loppu meni ihan plörinäksi ruokailun suhteen. Tai "ihan" siis tarkoittaa sitä että söin tavallista salaattia ja aamulla puuroa, ja pari leipää ym. kuitenkin suht normaalia ruokaa. Mutta kyllä turvotti ja kyllä se taas vaan herättää että mielummin pidän sen "hoikan olon", mitä syöpöttelyn :D Nyt jatkan vähän vehreämmillä vihanneksilla ja luultavasti jatkan pitempäänkin! :) 10cm mahasta lähtenyt ;)

   Poista
  3. Voi wau mitä tuloksia oot saanu SD:llä! Oispa itekin jaksanut sitä. Mutta elämäntilannekin on nyt sen verran raskas tuon vauvan kanssa, että ei vaan jaksa.=/ Ehtiihän sen myöhemminkin.

   Poista
 3. Kivoja suunnitelmia ja ihania inspiskuvia! Meillä on molemmat kuivat wc:t laatoitettu kokonaan, mutta ne ovat sellaista suurta, harmahtavaa laattaa kun taas haaveilen raikkaasta, kirkkaanvalkoisesta laatasta. Wc:t ovat kuitenkin niin hyvässä kunnossa eivätkä kovin vanhat, joten niitä ei nyt ole tällä hetkellä mitään järkeä alkaa remontoimaan :(

  VastaaPoista

Mukavaa että vierailit blogissani. Toivottavasti jätät pienen merkin käynnistäsi. Huomaathan että yli kolme päivää vanhoihin teksteihin minulla on päällä kommenttien valvonta, että huomaan vanhoihin teksteihin mahdollisesti tulleet kommentit.