3/19/2014

Väri-villatakki

Itsetehty villatakki jossa on jo napitkin laitettuna!

Villatakin nimi on kuulemma VÄRI. Aika värikäs se onkin. Ideana olikin tehdä neuletakki, jossa on mitä sattuu värejä ja mitä sattuu kuvioita, kun aina tulee tehtyä liian tarkkaan harkittuja, siis tylsiä käsitöitä. Melko pitkään meni että tuli valmista, mutta tulipahan kuitenkin! Itse tekemisessä ei kestänyt edes kovin kauaa, vaan siinä, että työ makasi käsityökorissa aika pitkiä pätkiä. Nyt puhutaan kuitenkin vain muutamasta kuukaudesta, ei vuosista :D

Aluksi tämän oli tarkoitus tulle 5-vuotiaalle, kunnes huomasin että kirjoneule on sen verran joustamatonta että siitä tulisi liian tiukka, koska tavoitteena oli löysä neuletakki. Tästä tuli siis 2-vuotiaan  takki. Koko on jotain kaksi ja neljä vuotiaan väliltä, lähinnä hihan pituudella ja leveydellä tarvitsee muuttaa takin sopivuutta.

Ohjetta takkiin ei ole, sillä en tykkää yhtään seurata ohjeita. Takki valmistui vain sitä mukaa mitä tein. Olen aiemmin aina tehnyt saman tyyliin eli etu- ja takakappale samaa kappaletta sitten tehdään hihat jonka jälkeen raglankavennukset ja halutessa suoraan huppu. Raglankavennus on mielestäni kaikkein kaunein ja se tulee yleensä aina tehtyä (niin kuin villatakkeja aina tulisi tehtyä). Ohjetta voi muuttaa mielin määrin, laittaa taskut, hupun, pitemmät resorit, yksivärinen, raidallinen.. Tässä takissa on palloja, eri kokoisia siksakkeja, vinoa raitaa ja loivaa kaarta.

Valmistus meni suurin piirtein näin.
 
VÄRIVILLATAKKI Koko  92-104 cm
 
Etu- ja takakappale on yhtä samaa kappaletta; 161 silmukkaa (Huom. kirjoneuleena tarvittu tämän verran silmukoita, tulisi iso ja venyvä jos tekisi yksivärisen samoilla silmukkamäärillä), 10 silmukkaa nappikaitaleessa helmineuleena eli yhteensä 20 silmukkaa. Helmineule on kätevää nappikaitaleessa, silloin niitä ei tarvitse erikseen alkaa virkkaamaan tai neulomaan lopuksi.
 Taskut / Taskuissa on ensin neulottu päällimmäinen näkyvä osa ja päätelty. Takaa on nostettu halutusta kohdasta taskun verran silmukoita ja neulottu erikseen taskun ns. pohja. Kun pohja on pääteltyjen silmukoiden kohdalla, silmukat yhdistetään muuhun kappaleeseen ja jatketaan normaalisti kappaletta.


Takki neulotaan kainaloihin asti, jonka jälkeen aloitetaan hihat. Minulla hihoissa oli 36 silmukkaa ja lisäsin tasaisin välien silmukoita. Kainaloissa päätellään hihoista 10 silmukkaa ja etu-ja takakappaleosasta 10 silmukkaa kainaloiden kohdalta. Kappaleet neulotaan järjestyksessä samalle (pyörö)puikolle. Ja aloitetaan raglankavennukset aina oikealla puolella. Kun kavennukset on tarpeeksi pitkät eli kun korkeus on sopiva, aloitetaan huppu.
 
 
 
 
 
 

HiippaHuppu / Huppua neulotaan sileää, mutta takana keskellä voi tehdä kaksi lisäystä, jolloin se kohta hupussa pitenee ja muodostuu hiippahuppu. Lopuksi päälaen sauma päätellä silmukoimalla eli silloin takana hupussa ei näy saumaa.

Silmukointi / Taita pyöröpuikko/tai kaksi puikkoa niin että ne ovat vasemmassa kädessä, jolloin lanka tulee takimmaiselta puikolta ja ylimääräinen puikko oikeassa kädessä. Jätä lankaa pitkästi ja katkaise se, sillä lanka pitää vetää silmukoiden läpi.
Neulo eka puikon silmukka nurin, pudota normaalisti ja vedä lanka läpi.
Neulo eka puikon silmukka oikein, jätä puikolle ja vedä läpi.
Neulo toka puikon silmukka oikein, pudota ja vedä läpi.
Neulo toka puikon silmukka nurin ja jätä puikolle ja vedä läpi.
Tuossa silmukoinnissa kesti minulla ainakin ihan tajuttoman kauan, ja vähän liian kireitä silmukoita tuli.

Silmukoinnin hyvä ohje löytyy stitsailuja-blogista tai kitchener stitch googlettamalla.

Lopuksi lankojen päättely ja taskujen ns. pohjien sivut pitää ommella kiinni sekä kainaloissa olevat aukot. Ja valita kivat napit ja pyöritellä pallo ja kiinnittää huppuun. Ja HÖYRYTTÄÄ koko komeus! Kuvioita laskeskelin sitä mukaa kun päätin mitä teen seuraavaksi eli kuvioiden mallikerroissa on kaikissa eri määrä silmukoita.

Lankana oli 7-veljestä, mitäpä sitä muuta opiskelija käyttäisi. Muutama raita myös eri paksuista Woolia, mutta ei menoa haitannut, kun oli sen verran pienistä määristä kyse. Nyt sitten pitäisi tehdä isosiskollekin oma takki. Tarkoitus olisi tehdä se kaksinkertaisesta Novita Woolista ja Isovelistä ja hillityimmillä väreillä.

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos. Tässä käytin kaikkia värejä, mitä ei yleensä ikinä tule yhdistettyä. Huppua kohti kyllä väriyhdistelmän normalisoituivat aika paljon. Mutta kiinnostus pysyi yllä kun sai tehdä niin erilaisia kuvioita ja eri värisillä langoilla. .. Saana ja Olli tyyny on ihan jäissä, saa nähdä jatkanko sitä edes, tuntuu että en löydä sille paikkaa kotona, kun se on sellaista vähän murrettua väriä....

   Poista
 2. Tosi söpö villatakki ja kappas, teillähän on sama tapetti kuin meillä. Hieno sekin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetti on kyllä ihan suosikki, vaikka se meillä onkin niin näkyvällä paikalla, mutta vielä en ole kyllästynyt! :)

   Poista
 3. Aivan mahtava villatakkki, tosi kauniin värikäs. Vitsit arvostan ihmisiä, jotka osaa ja viitsii tällaisia tehdä. Itse kun en yhtään osaa.

  VastaaPoista
 4. Niin kaunis villatakki! Oon haaveillut villatakin neulomisesta, mut aina se on jäänyt puoleen väliin.. oon niin malttamaton ja hidas näköjään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla kun aloitat villatakin, niin tee ylhäältä alaspäin, kun et enää jaksa tehdä, päättele ja katso kuinka pitkä tuli.. Tulee kuitenkin valmiiksi kun on kaikki strategiset paikat tehtynä, pituutta vaan puuttuu. ;D

   Poista
 5. Hiippahupullinen takki löytyi sinun sivultasi pitkän etsinnän jälkeen. Mutta miten huppu neulotaan. Ei avaudu minun järkeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 6. eli takana teet kaksi lisäystä esim 4 silmukkaa väliin. Jolloin taka osa alkaa levenemään... hmm hankala selittää kun ei osaa käsityötermejä oikein. :)

  VastaaPoista

Mukavaa että vierailit blogissani. Toivottavasti jätät pienen merkin käynnistäsi. Huomaathan että yli kolme päivää vanhoihin teksteihin minulla on päällä kommenttien valvonta, että huomaan vanhoihin teksteihin mahdollisesti tulleet kommentit.